Mange unge mennesker er allerede ved at overveje, hvad de vil fremover i deres tilværelse. De er ude i et tomrum, hvor det kan være meget svært at finde fodfæste. Det følsomme sind kan ikke bestemme sig. Også selv om der faktisk er tale om et menneske, der har både stemmeret og kørekort. Nogle overvejer grundigt at studere i årevis på universitetet: Jura, internationale relationer, psykologi, sprog osv. Det er bestemt ikke et nemt valg. Nogle kan slet ikke klare tanken om endnu flere års skolegang. De overvejer at blive sygeplejersker (lønnen er jo blevet bedre nu, for dem) eller pædagoger for børnehavebørn. Men er de tiltrukket af ’kaldet’ som sygeplejerske eller pædagog? Det ved vi ikke. Vi kan måske fornemme, at de unge gerne vil gøre noget godt for deres medmennesker. Men de vil betales for det.

Stress skal altid behandles

Her er et forslag, som du kunne overveje: Få dig en uddannelse som stresscoach. Den varer ikke årevis. Du skal naturligvis bruge et år – måske to – på at få uddannelsen. Men bagefter er du ret sikker på at kunne få et godt job, med gode betingelser og en god aflønning. Der er jo et kæmpe behov i befolkningen for at få behandling for stress.

Stort sygefravær grundet stress

Ved du, fx, at i 2023 var ⓘ - stress skyld i mere end én million fraværsdage på de danske arbejdspladser? Ved du, at samme år førte stress til mere end 30.000 hospitalsindlæggelser? Og er du klar over, at samme år førte stress til endnu flere omkostninger for samfundet, fordi mere end 3.000 førtidspensioner blev tilkendt mennesker med stress? Jeps, den er god nok. Og desværre: disse tal er stigende. Du ved godt, at jeg har ret ikke? Der er en fremtid i stresscoaching. Du skal bare lige sørge for, at du ikke selv går ned med stress og bliver en af de 430.000 danskere, der dagligt har alvorlige symptomer på stress.

Det laver en stresscoach

En stresscoach er en professionel vejleder, der specialiserer sig i at hjælpe mennesker med at identificere, forstå og håndtere stress. Denne type coaching fokuserer på at udvikle personlige strategier og teknikker, som kan anvendes til at mindske de negative effekter af stress i hverdagen. Ved at arbejde sammen med en stresscoach kan en person lære at genkende tegn på stress tidligt og anvende effektive coping-mekanismer til at forhindre, at stressniveauerne bliver overvældende.

En stresscoach tilbyder ofte en skræddersyet tilgang, der tager højde for den enkeltes unikke situation og behov. Dette kan omfatte øvelser i mindfulness, åndedrætsteknikker, tidsstyring og prioritetsinddeling samt strategier for konflikthåndtering og positiv tænkning. Målet med stresscoaching er ikke blot at reducere stress i øjeblikket, men også at udstyre den enkelte med værktøjer og teknikker, der kan fremme en mere afbalanceret og tilfredsstillende livsstil på lang sigt. Ved at styrke individets evne til at håndtere stress bidrager en stresscoach til at forbedre livskvaliteten og fremme personlig vækst og velbefindende.