Har du nogensinde tænkt over, hvor meget papir vi smider ud, som faktisk kan bruges til mange andre ting end det, som vi har købt det til? Jeg tænker på, at gavepapir behøver jo ikke altid kun at blive brugt som gavepapir. Man kan fx også bruge det til at binde om sine skolebøger. Eller til at tegne videre på. Der er ofte et motiv på gavepapiret, som man med lidt fantasi kan bygge og male videre på. Enten med akvarel farve eller tuscher. Det er op til dig, hvad du vil bruge. Måske bare en almindelig blyant eller en kuglepen. Det handler om at bruge sin fantasi. Det handler om at give sig selv lov til at slippe sine tanker og regler og bare se og skabe.

Det er nemt nok

Det lyder nemt. Det er det også, når, men ved, hvordan man skal gøre. Jeg ved ikke, hvor mange skraldeposer fyldt med gavepapir, du smed ud lige efter jul. Jeg ved bare, at jeg ikke smed noget som helst ud. Jeg ved dog også, at alt det gavepapir, jeg fik samlet sammen den 24. december, ligger på en hylde og fylder. Jeg ved også, at mine børn faktisk er helt tilfredse med at få et stykke gavepapir at tegne på, når de keder sig. De har faktisk allerede lavet nogle små, bemærkelsesværdige kunstværker. Et af dem er allerede blevet rammet ind. Det hænger på vores væg nede i køkkenet. Sammen med andre værker fra de forrige år.

Kan bruges til endnu mere

Men gavepapir kan ikke kun bruges som ⓘ - erstatning for tegnepapir. Som jeg nævnte, så kan det også bruges til at binde om skolebøger. Jeg har faktisk bundet nogle af mine børns skolebøger ind i gavepapir. Det har vakt opsigt, fordi det er flot. Jeg har naturligvis valgt papir, som ikke er så ’julet’ i designet. Man får jo så meget virkeligt flot gavepapir. Noget skinner, fordi det i virkeligheden er beklædt med et lag cellofan. Noget er bare almindeligt brunt indpakningspapir, som jeg så har tegnet små figurer på. Andet igen er mønstret, men i farver, der intet har med jul at gøre.

Brug fantasien

Så brug fantasien. Skab, et rum, hvor der er tid og plads til at lade fantasien lege sammen med dig. Jeg er sikker på, at du forstår, hvad jeg mener. Det handler om at frigøre hjernen, som siger, at gavepapir er gavepapir. Det handler om at se på papiret som et materiale, som du kan bruge til at udfolde dig sammen med. Uden at du har dårlig samvittighed – eller synes, at du ikke er god nok til at tegne eller male. Tænk over det. Du vil blive glad. Gavepapir kan give dig et skelet, du kan bygge kunstværker op over. Det kan give dig muligheden for at lære en masse om farver, og det kan give dig muligheden for at lære at bruge forskellige materialer rigtigt. Uden at du føler, at du spilder din tid. For det gør du ikke, når du først er kommet i gang. Tro mig. Du vil nyde det.