Efter 36 år i udlandet er jeg nu vendt tilbage til den by, hvor jeg blev født. Jeg har altid talt om den by med varme og savn i min stemme. Det er, hvad mine venner siger. De har længe fortalt mig, at jeg altid har omtalt Helsingør med kærlighed i stemmen.
Selv har jeg ikke helt følt kærlighed til Helsingør altid. Det var faktisk Helsingør, der fik mig til at rejse – og blive – væk i rigtigt mange år. En – dengang lille provinsby, som i dag er et vidunderligt sted. Meget kan ske på 30 år. Og ja, Helsingør er beviset på det.
Jeg har købt en lille lejlighed inde i Stjernegade. Det var sådan et håndværkertilbud, og jeg tog mod til mig og slog til. Den skal sættes i stand, men den er dog beboelig. Der skal bare gøres ordentligt rent. Inden jeg flytter ind.

Meget rent

Jeg er vant til, at de steder, hvor jeg bor, er der pinligt rent. Det er ikke sådan noget med, at jeg har en fobi overfor bakterier eller støv. Det er bare meget mere lækkert at komme hjem efter en lang arbejdsdag og vide, at der er rent. Man skal ikke til at hive støvsuger eller vaskemidler frem. Man kan gå direkte til næste task: Lave mad, eller bare smide benene op på sofaen og bestille en salat, som bliver bragt efter ca. 20 minutters tid.

Men sådan er det åbenbart ikke helt endnu i Helsingør. Her er stadig en stemning af, at man selv sørger for alt. Også selvom byen virkeligt har udviklet sig positivt. Men, man skal fx selv hente sin salat. Man får den ikke bragt. Man skal også selv bringe bøgerne fra biblioteket tilbage. De bliver ikke hentet. Men pyt. Det er mine luksusproblemer, at jeg selv skal på biblioteket eller i supermarkedet. Heldigvis, så har jeg opdaget, at jeg kan betale for at få gjort adskillige af de kedelige jobs. Fx sådan noget som vinduespudsning.
Jeg troede faktisk, at jeg selv blev nødt til at pudse mine vinduer. Men så en dag, så jeg en ⓘ - bil på gaden. Den havde sådan et folie på. ”Miljøvenlig vinduespolering” stod der på bilen. Og et telefon nummer.

God vinduespolering i Helsingør?

Så jeg ringede op. Af ren nysgerrighed. Jeg kunne forstå, at det er et firma, der tilbyder sin service i vores område. Så jeg er fri for at lede på Google: ”Vinduespudser Helsingør”. Det er faktisk rart. Og det er en af fordelene ved at bo i provinsen. Man ser ting. Man får ting at vide. Man behøver ikke altid at være mistænksom og tjekke alle oplysninger, man får.

Det er det, jeg har savnet i så mange år. Jeg har jo boet i store metropoler, hvor ingen stoler på nogen, hvor man altid skal tjekke og sikre. Her i Helsingør her jeg tillid til andre mennesker. Jeg har mod på at være tillidsfuld. Og jeg har ingen problemer med at få teknikere eller håndværkere til at overholde de aftaler, vi laver. Kan jeg ønske mig noget bedre sted at bo?